Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
7796
post-template-default,single,single-post,postid-7796,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Akıl Beden Ve Ruhun Mükemmel Bütünlüğü 8 Madde İle Yoga

Her geçen gün adından daha çok söz ettiren yoga, günümüzün en çok tercih edilen sportif aktivitelerinden biri haline geldi. Yoga, iş ve sosyal yaşamın stresiyle baş etmek, daha huzurlu bir ruh haline sahip olmak için başvurabileceğiniz harika bir yol… Dilerseniz yoga stüdyolarında, dilerseniz evinizde ya da yoga kamplarında bu harika aktiviteyi hayatınıza katabilirsiniz. Hem zihnimizi hem de bedenimizi olumlu etkileyen, hayatımızda güzel bir fark yaratan yoganın merak uyandıran yönlerini sizler için 8 maddede sıraladık.

Yoga Nedir?

Yoga kelimesi Sanskritçe’den türemiştir. Kelime anlamı birleşme, bir araya gelme olan yoga, yüzyıllardır uygulanan, zihinsel, manevi ve fiziksel yönleri olan bir uygulamadır. Sporu da içinde barındırdığı için bireyin bedenini çalıştırmasını, düzenli bir şekilde uygulandığı takdirde ise bedenin ve zihnin bir uyum içinde işlemesini sağlayan felsefi bir sanattır.

Yoga ve Meditasyon İlişkisi

Meditasyon, konsantrasyon, odaklanma, derin düşünme anlamlarına gelir ve yoga ile iç içe bir yaşam felsefesi olarak tanımlanabilir. Yoga esnasında gerçekleştirilen fiziksel duruşlar ve hareketler zihnimizin ve bedenimizin meditasyon haline geçiş yapmasını sağlar. Meditasyon zihin ile ilgilidir ve yoga hareketleri ancak bu yönü de göz önünde bulundurulduğunda meyvelerini verebilir.

Yoga Sanıldığından Çok Daha Eskidir

Yaklaşık 5000 yılı aşkın bir tarihi olan yoganın, tam olarak ne zaman uygulanmaya başlandığı halen bilinmemektedir. Araştırmalara göre yoga, Hindistan kökenli olduğu düşünülen, ‘Veda’ ve ‘Upanisad’ metinleri ışığında yazılmıştır. Ardından ‘Mahabarata’ destanı, Patanjali’nin ‘Yoga Sutraları’ ile ‘Hatha Pradipika’ metinleri gelmiştir. Böylece, yoga birbirini izleyen beş dönem altında oluşmuştur.

Yoga Hem Vücuda Hem Zihne Yarar

Genellikle yoganın bedene faydaları üzerinde durulsa da, ruh sağlığı için de birçok faydası bulunmaktadır. Yoga, bizi rutin yaşantımızda karşımıza çıkan olumsuzlukların getirdiği negatif enerjiden kurtarıp, daha mutlu hissetmemizi ve özgüvenimizin artmasını sağlar. Yoga antrenmanları, fiziki açıdan kas gücünü ve esnekliği artırır. Yoga hareketleri, sindirim sisteminden kalp sağlığına, alerji ve enfeksiyonlara, zihin sağlığından omurilik sağlığına kadar uzanan geniş bir yelpazede etkilidir.

Yoga Nasıl Yapılır?

Yogaya yeni başlayanların bir uzmanın rehberliğine başvurması önerilir. Yoganın amacı, bedeni ve ruhu rahatlatmak olduğu için hareketlerin mümkün olduğunca zorlanmadan, yavaş bir şekilde yapılması da önemlidir. Yoganın en pratik yanlarından biri de yoganın temelini oluşturan nefes tekniklerini ve duruşlarını öğrendikten sonra yoga hareketlerini evde çeşitli videolar ya da görseller eşliğinde de uygulayabilirsiniz.

7’den 70’e Şifa Dağıtan Yoga

Yoganın güzelliklerinden biri ise hayatınızın her yaşında uygulayabileceğiniz bir aktivite olmasıdır. Çocukların, hamilelerin sağlıklı olduğu sürece yaşlıların yoga yapmasında hiçbir sakınca yoktur. Hatta skolyoz gibi fiziksel sorunların giderilmesinde de büyük fayda sağlar.

Önce Rahatlık

Duruşlar esnasında, konsantrasyonun dağılmaması için ince, rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Yoga yaparken derin gevşeme, nefes ve meditasyon çalışmaları devam ettiği için sonlara doğru vücut ısısında bir düşüş gerçekleşir, bu sebeple yoga antrenmanı tamamlandığında üşüme hissini engellemek adına eşofman üstü gibi bir giyecek giyilmelidir.

Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Yoga, ne kadar sık tekrarlanırsa o kadar fayda sağlar.  Ancak başlangıç evresinde olanların haftanın 2-3 günü yoga yapması yeterli olacaktır. Daha ileri seviyelerde ise her gün yoga yaparak, bedeninizi ve ruhunuzu esnetip rahatlayabilirsiniz.

 2,942 okunma

akin aksoy